Vuosikokouksen hyväksymä vuoden 2013 toimintakertomus

PIISPANKATU-BISKOPSGATAN RY TOIMINTAKERTOMUS 2013

Hallitus

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Panu Savolainen, varapuheenjohtajana Tuula Stenberg, taloudenhoitajana Hely Lehtonen ja sihteerinä Annamari Rytkönen. Varapuheenjohtaja hoiti pääosin puheenjohtajan tehtäviä vuoden toisella puolikkaalla. Hallitukseen kuuluivat lisäksi Anu Alho, Terhi Jermyn, Eija Olkkonen, Kristiina Kanerva, Jarmo Korhonen, Seija Väyrynen, Veikko Karskela ja Harri Tähtinen. Toiminnantarkastajana toimi Jukka Hyönä sekä varatilintarkastajina Mikko Hietarinta ja Orvokki Saksa.

Hallitus kokoontui vuoden aikana seitsemän kertaa hallituksen jäsenten kodeissa: 15.1., 4.2., 5.3., 14.5., 3.6., 5.9.ja 25.10. Juhlatoimikunnan kokous pidettiin 3.6.2013, joka oli samalla 3.6. edm. mainittu hallituksen kokous. Lisäksi edunvalvonta / Salla leino laati kannanoton Vänrikinkatu 4-6 kaavasta. Sääntömääräiset vuosi- ja vaalikokoukset järjestettiin: vuosikokous Åboa Vetus Ars & Novan Factory tilassa 3.4.2013 ja vaalikokous Fabbes Cafessa 12.11.2013.

Jäsenyydet

Piispankatuyhdistys on jäsen Turun Pientalojen Keskusjärjestössä ja tämän myötä Piispankatuyhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus solmia edullisempia sähkösopimuksia. Harri Tähtinen on hoitanut sähkösopimusasiat.

Piispankatuyhdistys on jäsen Kotiseutuliitossa. Turkuseuraan liityttiin vuoden 2013 alusta. Jäsenmaksu määräytyi jäsenien lukumäärän mukaan. Kotiseutuliiton jäsenmaksu maksetaan Turkuseuran kautta.

Tunnustelimme myös Kaupunginosaviikkoihin osallistumista ja tapasimme hallituksen kokouksessamme toiminnanjohtaja Miika Neulaniemen, mutta päätimme realistisesti järjestää viikon ohjelman sijaan perinteiset omat tapahtumamme.

Jäsenet

Yhdistyksen jäseniä oli 56 perhekuntaa (a 12 euroa eli 672 euroa). Niistä 13 kpl olivat sen lisäksi maksaneet vapaaehtoisen kannatusmaksun, joka oli 5 euroa , joista kertyi yhteensä 68 euroa. Yksi jäsen oli maksanut edellisenä vuonna kahteen kertaan jäsenmaksun, jolloin hän kuittasi myös vuoden 2013 sekä Terhi Jermyn maksoi jäsenmaksun kahteen kertaan. (Liite 1 jäsenluettelo, jossa vuosittain merkitty jäsenmaksun maksaneet.)

Viestintä

Alueelle jaettiin tiedotteita n.600 kappaletta viisi kertaa: vuosikokous- ja jäsenmaksutiedote (3.4.) vk 13, pihakirppis 22.5 & siivoustalkoot 15.5 Tuomaanpuistossa vk 19, kesäjuhlakutsu vk vk 24, kevättähti-kukkasipulien istutustalkoot kutsu vk 39-40 ja kutsu vaalikokoukseen 12.11. 2013 vk 44.

Yhdistyksen tiedotuskanavana toimi Fb-sivu Piispankatu-Biskopsgatan r.y., jossa vuoden lopussa oli 30 tykkääjää. Sivustolla tiedotettiin ajankohtaisista tapahtumista sekä sinne lisättiin tapahtumakuvia.

Yhdistyksellä on kaytössään myös sähköpostitili: piispankatuyhdistys@gmail.com. Sinne tallentui yhdistyksen hallituksen kirjeenvaihto asiakirjoineen. Yhdistyksellä on myös wordpress-alustaiset nettisivut, joita ei päivitetty vuonna 2013. Lisäksi verkossa on myös Harri Siivosen luoma vanha nettisivusto, jossa on yhdistyksestä vanhentunutta tietoa.

Viestinnän kehittäminen

Yhdistyksen viestintää lähdettiin kehittämään Seija Väyrysen aloitteesta. Hän laati uudenlaisen tiedote mallin pohjineen. Pohdimme myös hallituksessa Piispankadun syvinta olemusta, ja aiempien juhlajulkaisujen pohjalta pohditut ydinajatukset näkyvät tiedotteessa tekstiraitana tai puuna. Postiluukuista jaettavien tiedotteiden paperilaatua myös parannettiin, jotta asukkaat huomaisivat tiedotteen aiempaa paremmin sekä säilyttäisivät sen. Myös sisältöön panostettiin puheenjohtajan terveiskirjeessä kerrottiin tarina 1700-luvun ylioppilaan mietteistä. Kesäjuhliin liittyvässä kirjeessä tunnelmoitiin aluetta ja kesäjuhlan antia. Tiedotteemme saivat asukkailta runsaasti positiivista palautetta. (Yhdistyksen tiedotteet tallennettu pöytäkirjojen kanssa samaan arkistoon.)

Edunvalvontaan kuuluvina asioina seurattiin ja laadittiin kannanottoja koskien:

  • Seurattiin Vänrikinkadun 4-6 kaavoitusta ja rakennuslupatilanteita. Salla Leino laati syksyllä muistutuksen, joka lähetettiin asemakaavamuutosehdotuksen valmistelijalle Tyni-Kyllilöle. (Liite 2)
  • Myös Piispankatu 1:ssä Pahvivalmisteen tilannetta seurattiin
  • Kolmantena asiana seurattiin Arkkipiispan rannasta alkavan rantabulevardi-hankkeen etenemistä.

Anotut apurahat

Puheenjohtaja Panu Savolaisen laatiman työsuunnitelman pohjalta anottiin alueen historiasta kertovaan teokseen, kirjoittajina Rauno Lahtinen ja Panu Savolainen, apurahaa Suomen Kulttuurirahastosta. Apurahaa ei myönnetty. Suunnitelma oli, että teos olisi julkaistu yhdistyksen 40-vuotisjuhlavuonna 2014. (Liite 3)

Järjestetyt tilaisuudet

3.4.2013 Vuosikokous

Kokous pidettiin Åboa Vetus Ars & Nova museon Factory-tilassa. Tilaisuudessa luennoi puutarhuri David Stokes aiheellaan ”The History of Roses”. Luento veti paikalla 14 kuulijaa sekä myös British Societyn jäseniä oli kutsuttu luennon ajaksi paikalle. Englanninkielinen luento johdatti meidät kauas historiaan. Alueemme ruusut nousivat aivan uuteen valoon ja pitkän ruusujen historian ajanjakson osaksi.

15.5.2013 Siivoustalkoot

Tuomaanpuiston jo perinteiseksi muodostuneissa kevättalkoissa yhteistyössä Kuntecin kanssa saimme ihastella maasta nousevia sinililjoja, jotka oli istutettu edellisenä syksynä. Puisto haravoitiin kesäkuntoon n. 20 hengen voimin. Mukana oli myös lapsiperheitä.

22.5.2013 Pihakirppis

Pihakirppis pidettiin Piispankatu 7:n pihalla tihkusateessa. Harri Tähtinen teki edellisen vuoden tapaan hienon kyltin molemmille porteille ja kirppiksestä ilmoitettiin Turun Sanomien minne mennä palstalla. Paikalle tuli sateesta huolimatta n. 70 ostajaa ja myyjää. Yhdistyksen puffetin kaikki tuotteet myytiin. Suuren suosion saivat pihan nuorimmat kauppiaat mehu- ja keksimyynnillään.

18.6.2013 Perinteiset Piispankadun Kesäjuhlat

Legendaarinen Petteri Lumme juonsi jälleen kerran kesäjuhlamme mallikkaasti. Kutsut lähetettiin yhdistyksen kunniavieraille: arkkipiispoille sekä alueen tärkeille hengettärille kauppiaille ja kahvilanpitäjille. Paikalla oli lähemmäs 200 henkeä kesäisissä tunnelmissa. Sade pysyi loitolla koko tilaisuuden ajan. Puheenjohtajamme puheen lisäksi kuulimme Arkkipiispa Kari Mäkisen rennon kesäisen puheen arkkipiispan talon kunnostuksen vaiheista ja pihan uusimisesta. Poistettujen puiden tilalle oli kasvatettu Kalmin tammen jälkeläisiä.

Puistossa helähtivät Varjokuoron kesäiset laulelmat sekä Kampela-trion soitto oli sulosointuja korville. Perinteinen Suvivirsi ja yhteislaulu sujui mallikkaasti. Lasten pussijuoksu oli taas yhtä riemukasta kuin aina ennenkin emerituskunniajäsen Martti Parkkarin vetämänä. Köydenvedon voittivat alueen lapset ja nuoret. Hallitus yritti parhaansa katkaista lasten voittoputkea siinä onnistumatta. Alueen nuorten hoitamalle ongintateltalle muodostui lapsijono, ja ongittavat tavarat loppuivat kesken.

Puffetissa oli vilskettä ja paljon herkkuja myytävänä, Marja Puhakan, K-market Puhakasta, lahjoittamat makkarat kävivät kaupaksi jo puolilämpimänä. Grillin lainasi auliisti Anu Alho. Puffetin herkut syntyivät hallituksen jäsenten keittiöissä. Kolme isoa termarillista kahvia tyhjeni illan aikana.

Arpajaisiin oli saatu taas hurjasti lahjoituksia. Päävoittona oli upea Veikko Karskelan pronssinen taideteos, pronssi sydän, ”Tabula Rasa”. Tarjolla oli myös vapaalippuja Taidemuseoon, Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin sekä Seikkikseen. Tänä vuonna arvottavana oli paljon kasveja, jotka tulivat Kukkakauppa Tähkän ja Kerttulin Kukan lahjoituksina. Vänrikinkadun siemenestä kasvatettu hevoskastanjan taimi päätyi lähelle entistä kasvupaikkaansa eli Kasarminkatu 7 asukkaalle. Arpajaiset ovat aina jännittäviä, ja joka vuosi joukosta nousee supervoittajia, joilla on uskomaton tuuri!

Arpajaisvoittojen lahjoittajalista julkaistiin facebookissa.

Paikalla oli myös aktiivisimmat kirpputorimyyjät Orvokki ja Markku Saksa.

Tilaisuuden penkit saatiin lainaksi Turun Wanhalta Suurtorilta. Harri Tähtinen sekä Rainer Lehtonen kyyditsivät ne peräkärryillä. Harri Tähtinen lainasi tilaisuutta varten paikalle ihastuttavat vanhanaikaiset Tinttamareski-kulissit, joissa juhlaväellä oli mahdollisuus kuvata itsensä omilla fotolaitteillaan.

Tunnelmalliset ja iloiset juhlat kestivät pari tuntia ja Piispankadun juhlista suvivirsineen kesä vasta kunnolla alkoi!

5.10.2013 Kevättähti-kukkasipulien istutustalkoot

Kuntec tarjosi Tuomaanpuistoon lisää kukkaloistoa n. 1000 Kevättähti-kukkasipulia lisää. Istutimme valkoisia ja vaaleanpunaisia Kevättähtiä Sinilijojen seuraksi n. 15 hengen voimin. Jopa muutama ohikulkija istutti kanssamme kukkasipuleita. Ensi keväänä saamme ihmetellä laajentunutta kukkamerta. Kuntec tarjosi lämmikkeeksi kahvia ja pullaa talkooväelle. Kuntecin Ella puutarhuria voisi kutsua jo vakituiseksi puutarhuriksemme: hän on opastanut meitä puutarhan hoitoon jo kolmissa talkoissa.

12.11.2013 Vaalikokous Cafe Fabbes

Cafe Fabbes täyttyi kuulijoista, kun Leena Tiusanen kertoi meille vaalikokouksessa Turun kirjailijoista. Luento oli valloittava ja aluetta elävöittävä. Kuulijakuntaa oli n. 20. Paikalle oli tullut aivan uusia kasvoja ulkomaita myöden. Cafe Fabbes tarjoili tilaamamme kahvit ja herkulliset kakut pöytiin.

Vaalikokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Ulf Forsman. Haikeudella päästimme hallituksesta pois pitkään aktiivisesti toimineen hallituksen jäsenen Seija Väyrysen.

5.12.2013 Hallituksen Pikkujoulut Veikko Karskelan kodissa

Veikon kodissa oli jouluinen tunnelma ja ihanat herkut Marski-glögineen. Keskustelut vaelsivat mielenkiintoisissa matkakohteissa. Vesisateessa paikalle tupsahti myös joulupukki, joka muisti Seijaa 20 vuoden urakasta.

31.12.2013 Tuomaanpuiston lyhdyt

Tuomaanpuiston lumettomalle talvinurmelle kauniisti asetellut lyhdyt valaisivat iltaa somasti, ja paikalla oli runsaasti uudenvuoden juhlijoita ihastelemassa valomerta. Lyhtyjen levitystalkoisiin saatiin puiston laidalta hallituksen lisäksi aktiivisia asukkaita.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti